tiistai 26. marraskuuta 2019

Turkinhoidosta

Banjolla on aika helppohoitoinen turkki villakoiraksi, mutta villakoirienhan turkit yleensä ovat työläitä etenkin harjaukjsen osalta. Banjon parina oli japaninpystykorva ja tuntui, että se siltä oppi helpompaa turkinhoitoa, mutta myös piittaamattomuutta sellaisista asioista. Molemmilla oli tuuheat turkit aika ohutta mutta tavallaan hiukan karkeatekoisen oloista aika pehmeää karvaa. Kun sellainen turkki on suora luonnolliseen tapaan, niin viereiset karvat tukevat toisiaanja sinne väliin ei helpolla synny takkuja, jos turkia harjaa joka päivä läpi tai joka toinen päivä vähintään. Mutta tassut ovat hankalammat. Niihin joskus syntyy vierekkäisten karvojen paakkuja tai takkuja. Jos ne ovat kovin takkumaisia, niin leikkaan ne saksilla pois. Ja jos ne ovat vain paakkuja tai huopaantumisen tapaista, niin harjaan karkeasti ylitse muutamaan kertaan, välillä eri suunnilta, ja sitten luontevasta suunnasta hienoisesti vähän kerrallaan aika kevyesti, jotta takku aukeaisi vähän kuin untuva. Sitten taas tavallista harjausta.
Banjo ei välillä halua antaa harjata tassujaan kunnolla, ja siksi niihin tulee helpommin takkuja. Niissä on klanssa ohuempi turkki ja siksi karvat menevät sotkuun. Viime viikon lopulla oli muuta hulenaihetta, niin en harjannut kunnolla, ja viikonloppuna olin maha kipeänä, vain lojuin, niin ehtivät mennä tassut muutamaan takkuun, mutta näyttävät nyt kyllä aukenevan, kun harjaa. Jos turkki on ihan suora, niin pitkälle riittää, kun vain vetää sen joitakin kertoja harh´jalla läpi kaikkialta, niin pääsee vähällä ja turkki pysyy parempana kuin jos lintsaisi harjauksen kokonaan, mutta jos niin tekee, niin tarttee olla kumminkin venymisen varaa joskus lähiaikoina, että harjaa turkin kunnolla läpi ja setvii alkavat takut.
Sen olen huomannut, että muutaman sentin turkki tai pidempi on helppo pitää takuttomana ja lyhyt taas etenkin kesällä roskaantuu ja menee helposti takkuun. Kun kähärä turkki hiukan tarttuu harjaan, niin harja vetää sen suoraksi, jos turkki on yhtään pidempi. Mutta tarttee harjata pohjia myöten, jottei käy niin kuin laiskalle ja rtakkuunnu karvojen tyviosista. Se meinaa, että kun selän turkki on pidempi, niin vaikka vaan vetelee sen läpi, niin selän mitalle mahtuu aika monta harjanveto ennen kuin on koko matka pääh'n asti harjattu.

Aiempia kirjoituksiani:
Harjaamisesta   http://savolaisuudesta.blogspot.com/2017/02/savolaiskoiran-tyylia.html
Föönilaulu & kuivaus   http://lukevatkoirat.blogspot.com/2019/10/villakoiran-foonilaulu.html
Oma trimmausmalli   http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2015/01/villakoiran-trimmausohje.html

6.1.2020   Nuoskasäällä villakoiran tassujen alaosiin tulee helposti lumipalloja, milloin mitenkin suuria. Tänään ne lähtivät helposti lähes kaikki pois, kun yksi kerrallaan sormet vähän kuin sydämen muotyoisella otteella vedin ne aika varovasti irti, kai vähän avaten paakkua karvan ympäriltä väljemmäksi. Helpoin tapa on suihkuttaa tassujen alaosat lämpimällä vedellä, mutta silloin on pakko kuivata ja föönata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vahtivillakoiran trimmauksesta

 Minulle jäi Banjon viimeisistä vuosista ilman valkoista japaninpystykorvaani Vaapukkaa mieleen, että Banjo olisi kaivannut villakoirilke en...