lauantai 30. tammikuuta 2021

Unikuvia, lastenkirja Peetu ja Ukko-Jänis

 Heräsin aamuyöllä, ja Banjo tuntui tuumivan, että laatisin lastenkirjan, mutta sen kuvat olivat unikuvamaisia hienoja vesivärikuvia aprikoosivillakoirista. Ihmettelin, kun ei minulla ole lapsiakaan ja kun en ole viime vuosina maalannut melkein ollenkaan. Muuttokin on vielä kesken ja Banjo tuumi, että viikon sisään tekisin tuon lastenkirjan Peetu ja Ukko-Jänis. Raapustin tekstin tietokoneen päällä neljältä aamuyöllä. Siinä oli kyllä villakoira ja vanha mies, muttei Peetua eikä Ukko-Jänistä. Uusi asuntomme sijaitsee Espoon Leppävaaran Puustellinmäessä Postipuuntiellä, mutta aiomme asua siinä vain lyhyen aikaa.



"Peetu ja Ukko-Jänis


Jos minä olisin halunnut antaa sinulle pusun, sinä olisit torjunut.

Mutta jos olisit pitänyt minua söpönä, niin olisit sanonut: ehkä tämän kerran.

Mutta jos olisit ollut kipeä, niin olisit ollut iloinen.

Mutta silloin olisit sairastunut lisää, sillä minä olisin ollut kipeämpi.


2. Jos olisit vanha, pitäisit minusta.

Jos olisit keski-ikäinen, tuumisit, että tuollaista elämä oli lapsena.

Mutta jos olisit nuori, tuumisit, että mitä minä oikein yritän.

Niin vanha on paras ystävä lapselle, kuin eri huoneissa asuvat samaa perhepiiriä olevat.


3.   Mutta vanha ei jaksa, sillä kun hän tekee jotakin, hän tuumii, että se on joko näin tai noin, ja ne ovat kyllästymiseen asti tuttuja molemmat.

Niinpä häneltä puuttuu perustason kiehtovuus, ja niin silmät eivät aina jaksa kiinnostua, ja niin tulee hyvän laadun keskelle virheitä.


Hannele Tervola ja

villakoira Banjo"


* * *

2.2.2021   Nyt aamulla ehkä 20 vaille seitsemän, näin täällä Espoon Postipuuntiellä tumman hahmon, kuin iso koira, jolla on aika paksu häntä, juoksevan viistosti kadin poikki tässä ihan kohdalla. Kun kysyin banjolta, mikä se oli, niin se sanoi, että susi. Susi oli hukkatyylinen, vähän kuin lastenkirjojen tyyli, eli olikohan se Banjolle vähän kuin postikortti, ja minulle, kun olen luontoharrastunut.

21.2.2021   Eilisessä uuden Musiikin Kilapilussa valiittiin Suomen tämän vuoden Euroviisu-edustajaksi oululaisen yhtyeeen kappale, jonka sävelmässä tuntui olevan pienehkö seurakoira, banjomainen, ja iso laihan musta koira sekä kenties tuo susiaiheinen sävelmäni. Banjo sanoo, että se haluaisi suden voittavan Euroviisut, sanoo, että sillä on sellaisia musiikillisia ambitioita. Minä en osaa arvioida, kun tavalalan se on hienoa, mutta toisaalta kovin iso asia, enkä osaa sitä yhtä hyvin kuin ajattelua, elämänviisautta ja kirjoittamista.


24.2.2021   Peetu ja Ukko-Jänis

Teksti   villakoira Banjo

Esipuhe   Hannele Tervola

Jälkisanat   Hannele Tervola

Kuvat   Hannele Tervola villakoira Banjon ohjeen mukaan

27.2.2021   Oiskohan tuohon parempi nimeks Villakoira Banjon lastenkirja.

28.2.2021   Kun ei tuo näkemäni aamupimeällä katulamppojen valossa tumma hahmo ollut ihan tyypillinen susi, niin lieneekö vaikka koirasusi tai irrallaan juokseva karannut iso koira, joka oli harrastunut suden leikkimisestä?

21.3.2021   Edellisenä iltana tuohon aamuyön ladtenkirjaan nähden olin tuuminut Banjolle, että hankittaisiin aprikoosivillakoiran pentu, ja noissa lastenkirjan kuvissa sitten piti srikkailla myös sen pennun, siis niissä, jotka olisin sitten kuukausien päästä maalannut ja joista Banjo kai oli nähnyt unta.

12.8.2021   Oiskohan tuon pitänyt olla koiranpennuille tarkoitettu kirja, kun Banjo kyllä oppi pentuna lukemaan ihan hyvin, mutta se sitten satutti tassunsa jahtileikissä ja joutui luunmurtuman vuoksi leikkaukseen, joten mietin, josko se oli oppinut lukemaan liian nuorena, yhdeksänviikkoisena, mutta se silloin oli kovin motivoitunut ja fiksu, halusi olla mukana kaikessa.

28.1.2022   Aamuyöllä neljän aikaan tuo taisi olla, unta kai Banjollekin ja siksi huterompi kuin päiväsaikaan tehty. Vieressä oli lastentarha ja ala-asteen koulu, ja muutosta Savonlinnasta Espooseen vasta olikohan 2-4 päivää, uusi elämä vasta aluillaan.  

4.7.2023   Susi on edustushenkilö. Se edustaa metsää ja metsän tenhoa paljon koirille ja vähän ihmisillekin sekä monille nuorille eläimille. Niinpä sen elämä ei ole niin hyvää ja itseriittoista kuin luulisi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A honey like atmosphere at home

 From my blog LearnTalents2.BlogSpot.com   " Some videos : Beetle-home, etc   Beetle-home  https://m.youtube.com/watch?v=-N7Tl3U1Yuw&am...